Jaki olej do smażenia frytek

Jakiego oleju do smażenia frytek najlepiej używać?



Kluczem do przygotowania przepysznych frytek jest użycie oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Oleje o neutralnym smaku doskonale nadają się do smażenia: orzeszków ziemnych, rzepaku, olej roślinny.

Wszystkie wspmoaniane powyżje mają bardzo punkt dymienia znacznie powyżej 200 stopni celsjusza. 

Oleje jak kukurydzianh, kokosowy i sezamowy mają nawet jeszcze wyższa, ale nadają gotowego produktu wiele smaku, którego możesz chcieć lub nie. 

Oliwa z oliwek lub coś nierafinowanego ma zbyt niską temperaturę dymu, aby była przydatna do smażenia, ponieważ spali się, zanim osiągnie temperaturę, która da ci złoty kolor brązu.

Możesz jeszcze smażyć w tłuszczu zwierzęcym.

W tym przypadku chcesz, aby tłuszcz nadał frytkom pewien smak. 

Smalec wieprzowy i tłuszcz z kaczki to pewnie najlpesze opcje.

Jaka jest najlepsza metoda smażenia przy użyciu oleju?

Tradycyjna holenderska metoda podwójnego smażenia w piekarniku daje najlepsze wyniki, ale szczerze mówiąc, frytkownica powietrzna też może być stosowana.

Zamiast wrzucać je do frytkownicy na dużym ogniu i mieć nadzieję na najlepsze najpierw pieczesz jej w oleju przez pięć do siedmiu minut (lub dopóki nie zaczyna pokazywać kolor wokół krawędzi). 

Comments