Jakiego oleju do smażenia frytek najlepiej używać?
Kluczem do przygotowania przepysznych frytek jest użycie oleju o wysokiej temperaturze dymienia. Oleje o neutralnym smaku doskonale nadają się do smażenia: orzeszków ziemnych, rzepaku, olej roślinny.
Wszystkie wspmoaniane powyżje mają bardzo punkt dymienia znacznie powyżej 200 stopni celsjusza.
Oleje jak kukurydzianh, kokosowy i sezamowy mają nawet jeszcze wyższa, ale nadają gotowego produktu wiele smaku, którego możesz chcieć lub nie.
Oliwa z oliwek lub coś nierafinowanego ma zbyt niską temperaturę dymu, aby była przydatna do smażenia, ponieważ spali się, zanim osiągnie temperaturę, która da ci złoty kolor brązu.
Możesz jeszcze smażyć w tłuszczu zwierzęcym.
W tym przypadku chcesz, aby tłuszcz nadał frytkom pewien smak.
Smalec wieprzowy i tłuszcz z kaczki to pewnie najlpesze opcje.
Jaka jest najlepsza metoda smażenia przy użyciu oleju?
Tradycyjna holenderska metoda podwójnego smażenia w piekarniku daje najlepsze wyniki, ale szczerze mówiąc, frytkownica powietrzna też może być stosowana.
Zamiast wrzucać je do frytkownicy na dużym ogniu i mieć nadzieję na najlepsze najpierw pieczesz jej w oleju przez pięć do siedmiu minut (lub dopóki nie zaczyna pokazywać kolor wokół krawędzi).
Comments
Post a Comment